Apam Dot Dot (versi asal Apam Comel Inti Kelapa)
resipi asal: Kak Lilydvalley
Sumber : Rabiatun @ Sweettouch
Bahan-bahan ( 15-20 biji )
Cara-cara
- Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk.
- Pukul dgn menggunakan mixer pada kelajuan maxima selama 6-8 min.
- bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.
- masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yg bersih).
- Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.
- masukkan inti kelapa
- Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
- Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min
Utk Inti Kelapa: (Tun tak buat inti kelapa, cuma letak strawberry filling ajer)
- Campurkan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga kering/masak.
- Utk memudahkan, inti boleh disediakan terlebih dulu dan bulat2kan.
Yang ni sajer gatai nak try letak dalam acuan gediks2..tu yg jadi camtu..hihihihi....
Notes:- Inti kelapa boleh di ganti dgn apa2 perisa filling atau jem.
- Ini acuan yg biasa i guna. acuan lompang & aluminium...kalo boleh, size paper cups sesuaikan ngan acuan.
- Untuk Dot Dot, cuma pipekan dot2 ( mengunakan adunan tadi) di atas adunan yang telah ready untuk dikukus.
UPDATES CARA TUN :
- Pukul telur, ovallet dan juga gula terlebih dahulu hingga putih dan gebus. Kena pastikan ia betul2 putih.
- Lepas tu, baru dimasukkan susu dan tepung. Pukul dengan kelajuan minima hingga sebati.
- Jika taknak jadi lubang2 apabila siap dikukus, kacau adunan yang dah siap tadi beberapa minit hingga nampak agak berkilat..
- Kemudian, bolehlah dibahagikan kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan dan dimasukkan ke dalam piping bag.
- Susun acuan lompang dan paper cup ke dalam periuk kukus, pipekan adunan pilihan, letak filling. Kemudian pipekan adunan sekali lagi di atas filling. Pipekan pula dot dot di atasnya dengan warna pilihan.
- Kukus dengan api sederhana selama 15 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan