Jumaat, 7 Oktober 2011

Muffin Coklat Daim


Sumber Rujukan : The Muffin Collection CookBook Susanna Tee from LoveFood
Terjemahan/Olahan : KitchenIsMyWorld


BAHAN-BAHANNYA....



  • 225 grams tepung kek super fine blue key..( nak guna jenama lain pun boleh....)
  • 55 grams sebuk koko
  • 1 sudu besar baking powder ( ku guna 1/2 sudu besar Double Action Baking Powder...)
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 115 grams gula pasir perang
  • 2 - 3 sudu besar butterscotch chips (optional...)
  • 2 biji telur grade A
  • 250 ml whipping cream UHT jenama Anchor...
  • 6 sudu besar minyak canola @ 85 grams butter yg dicairkan
  • 1 sudu kecil vanila extract
  • Daim Chocolate secukupnya...


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

  • Ayak tepung bersama serbuk koko....masukkan kedalam mangkuk pengadun...campurkan garam...baking powder...butterscotch chips dan gula ....kacau sebati..ketepikan
  • Campurkan telur dan whipping cream...kacau sebati...kemudian campurkan minyak masak canola @ butter yang telah dicairkan....dan vanila extract...kacau sebati sume bahan2 cair ini....
  • Masukkan bahan cair ke dalam bahan2 kering...gaul sekadar tepung bersatu...jgn overmix adunan....
  • Scoop separuh adunan kedlm paper cup @ pun muffin baking pan....kemudian letakkan daim chocolate ditengahnya dan scoopkan sebahagian lagi adunan kedalamnya...anggaran sukatan lebihkurang 3/4 penuh paper cup @ muffin baking pan....
  • Panaskan oven 180 darjah Celcius...bakar  dalam lingkungan 20 - 25 minit....atau sehingga muffin masak....bila lidi dicucuk bersih...bermakna muffin telah masak....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan