Sumber Rujukan : The Muffin Collection CookBook Susanna Tee from LoveFood
Terjemahan/Olahan : KitchenIsMyWorld
BAHAN-BAHANNYA....
- 225 grams tepung kek super fine blue key..( nak guna jenama lain pun boleh....)
- 55 grams sebuk koko
- 1 sudu besar baking powder ( ku guna 1/2 sudu besar Double Action Baking Powder...)
- 1/8 sudu kecil garam
- 115 grams gula pasir perang
- 2 - 3 sudu besar butterscotch chips (optional...)
- 2 biji telur grade A
- 250 ml whipping cream UHT jenama Anchor...
- 6 sudu besar minyak canola @ 85 grams butter yg dicairkan
- 1 sudu kecil vanila extract
- Daim Chocolate secukupnya...
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
- Ayak tepung bersama serbuk koko....masukkan kedalam mangkuk pengadun...campurkan garam...baking powder...butterscotch chips dan gula ....kacau sebati..ketepikan
- Campurkan telur dan whipping cream...kacau sebati...kemudian campurkan minyak masak canola @ butter yang telah dicairkan....dan vanila extract...kacau sebati sume bahan2 cair ini....
- Masukkan bahan cair ke dalam bahan2 kering...gaul sekadar tepung bersatu...jgn overmix adunan....
- Scoop separuh adunan kedlm paper cup @ pun muffin baking pan....kemudian letakkan daim chocolate ditengahnya dan scoopkan sebahagian lagi adunan kedalamnya...anggaran sukatan lebihkurang 3/4 penuh paper cup @ muffin baking pan....
- Panaskan oven 180 darjah Celcius...bakar dalam lingkungan 20 - 25 minit....atau sehingga muffin masak....bila lidi dicucuk bersih...bermakna muffin telah masak....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan