Rabu, 5 Oktober 2011

Roti Jala & Kuah Kari Ayam




IMG_9216
bahan bahan


2 cawan tepung gandum
2 1/3 cawan air
1 biji telur gred C
1 tsp garam
1 tbsp melted butter
beberapa titik pewarna kuning telur


CARA CARA

Masukkan semua bahan dalam blender.
Blend hingga semua sebati.
Biarkan selama 1/2 jam.Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali.
Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.
this time asyik makan roti jala with chicken curry babeh ;-) IMG_9214
gulai ayam resepi mak cik som saya …bukan cik som ni tau!


Bahan-bahan:

8 ketul ayam – di cuci dan di toskan
2 biji kentang di belah 4
1 paket kecil serbuk kari ayam adabi  or 2 tbsp
1 1/2 cawan santan pekat (nak lagi pekat tambahlah santan pekat ye!)
2 cawan cair  (nak kuah banyak, tambahlah air lagi ye!)
bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis
2 ulas bawang putih – mayang halus

6 ulas bawang besar – mayang halus
1/2 inci halia – mayang halus
1 tbsp tomato puree
garam dan gula secukup rasa (my aunt guna gula melaka sikit)


1/2 cawan minyak

Cara Cara:



Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bunga cengkih,bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga wangi.
Masukkan bawang dan halia yang telah di mayang tadi dan tumis lagi sampai wangi.
Masukkan rempah kari yang telah di campur sedikit air sehingga menjadi paste. kacau biar pecah minyak
Masukkan ayam  dan tomato puree dan kacau sehingga paste tadi telah mesra dan menyelimuti ayam tadi.
Kemudian masukkan santan, kentang, garam dan gula secukup rasa.
Guna api kecil dan biarkan sehingga kuah gulai mendidih. kacau sekejap sekejap sehingga ayam dan kentang empuk. kalau kuah pekat sangat and tak nampak macam pecah minyak,  tambahlah air panas sikit ye!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan