Rabu, 5 Oktober 2011

Kek Dandy @ Kek Buah




Kek Dandy
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : loyang 8" x 8"
  • 5 biji telur A
  • 16 oz mentega (DJ menggunakan mentega SCS) - 2 buku (mentega jenama lain pun boleh)
  • 600g tepung gandum (diayak)
  • 100g horlicks 
  • 1 1/2 cawan gula halus 
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • Sultana mix fruits (digaul bersama sedikit tepung)*
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat (diayak bersama tepung)
  • 2 sudu kecil esen vanilla

* Sultana mix fruits : 1 PKT CERI HIJAU,1 PKT CERI MERAH, SEDIKIT BIJI ALMOND, MANISAN LIMAU DAN KUNDUR, 250g KISMIS HITAM, 250g KISMIS KUNING DAN SEDIKIT BUAH PRUNES. - semua bahan ini dihiris kecil2 dan kemudian digaul bersama sedikit tepung

Cara-cara :
  1. Didihkan air kukusan. Sediakan loyang. Lapikkan dengan kertas serap minyak griskan dengan mentega. 
  2. Pukul mentega, gula dan esen vanilla hingga kembang.
  3. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul perlahan.
  4. Masukkan susu pekat, horlicks dan kacau lagi hingga sebati.
  5. Masukkan sultana mix fruits dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu.
  6. Akhir sekali masukkan tepung. Kacau lagi hingga sebati.
  7. Masukkan adunan ke dalam loyang dan tutup kemas dengan kertas aluminium/kertas foil.
  8. Kukuslah selama 4 jam. (jika air berkurangan, tambahkan air panas)
  9. Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.
Gunakan mentega berkualiti utk menghasilkan kek yg lbh lembut dan sedap!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan