Kek Dandy
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan : loyang 8" x 8"
- 5 biji telur A
- 16 oz mentega (DJ menggunakan mentega SCS) - 2 buku (mentega jenama lain pun boleh)
- 600g tepung gandum (diayak)
- 100g horlicks
- 1 1/2 cawan gula halus
- 1 tin kecil susu pekat manis
- Sultana mix fruits (digaul bersama sedikit tepung)*
- 1 sudu kecil soda bikarbonat (diayak bersama tepung)
- 2 sudu kecil esen vanilla
* Sultana mix fruits : 1 PKT CERI HIJAU,1 PKT CERI MERAH, SEDIKIT BIJI ALMOND, MANISAN LIMAU DAN KUNDUR, 250g KISMIS HITAM, 250g KISMIS KUNING DAN SEDIKIT BUAH PRUNES. - semua bahan ini dihiris kecil2 dan kemudian digaul bersama sedikit tepung
Cara-cara :
- Didihkan air kukusan. Sediakan loyang. Lapikkan dengan kertas serap minyak griskan dengan mentega.
- Pukul mentega, gula dan esen vanilla hingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu sambil dipukul perlahan.
- Masukkan susu pekat, horlicks dan kacau lagi hingga sebati.
- Masukkan sultana mix fruits dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu.
- Akhir sekali masukkan tepung. Kacau lagi hingga sebati.
- Masukkan adunan ke dalam loyang dan tutup kemas dengan kertas aluminium/kertas foil.
- Kukuslah selama 4 jam. (jika air berkurangan, tambahkan air panas)
- Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan