Khamis, 6 Oktober 2011

Roti Bun


Bahan-bahan ( 6 people )

  • *Bahan-bahan doh:*
  • 400 g tepung roti & 1 sudu kecil bread improver
  • 2 1/2 sudu kecil yeast
  • 1 sudu kecil garam
  • 50 g margerin - di cairkan
  • 80 g gula
  • 1 egg
  • 100ml fresh milk suam
  • 110ml air suam
  • *Bahan-bahan Topping:*
  • 120g butter
  • 120g caster sugar
  • 120g tepung gandum
  • 3 eggs
  • 1 sudu besar sebuk koko
  • *Bahan-bahan Inti:*
  • Butter + Gula secukupnya

Cara-cara

  1. Dscn5995
     *Roti* .Seperti roti biasa, masukkan semua bahan roti kedalam bread maker. Seperti gambar, jo masukkan semua bahan basah kedalam satu bekas, dan kacau sampai sebati. Dan barulah di masukkan kedalam bahan kering. sambil machine berpusing.
  2. *Topping*. Seperti buat cake. Pukul butter + gula hingga kembang. Masukkan telur. akhir sekali tepung. Separuh dicampur dengan koko powder, separuh lagi biarkan plain. Masukkan adunan kedalam 2 plastik .
  3. Dscn5997
     Bila roti sudah ready, boleh lah di bahagikan bulat2.
  4. Dscn6001
     taruk sedikit gula & butter. Dan ditutup rapat2
  5. Dscn6004
     Susun dalam loyang. Kasi sedikit jarak. Biarkan selama 1 hr. (tutup bekas denga kain lembap atau cling film)
  6. Dscn6017-1
     Pipe topping mixture (yg diisi dalam bekas plastic yg digunting sedikit bucunya). Seperti gambar.
  7. Dscn6021
     Bakar hingga masak. Wait for the aroma...emmmm..wangi satu rumah.:)
  8. note: kalau topping tak habis, bole simpan dalam freezer. next time tak payah buat topping mixture lagi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan