By : Umie
Bahan untuk kulit popia
1 biji putih telor
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka
secubit garam
Cara2 untuk buat kulit popia boleh rujuk di My Resepi
Campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper
Buat dari arah jam
Mulakan dari tepi dulu
Kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
Setelah rata, biarkan sampai tepung masak sebentar
Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan .
Boleh disusun berlapis2 ia tak melekat
Ini cara bagaimana ita buat pula.
Letakkan sesudu adunan kulit popia dalam pan yg tak melekat
Dengan menggunakan lapik tuk ratakan kek ita ratakan adunan tadi dengan arah putaran jam
Buat nipis aje ye!
Pas tu bakar dengan api yg kecil aje sampai kulit popia masak
Pas tu tarik kulit popia perlahan2.
Bahan untuk inti
1/2 biji kobis - diricik halus
3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
1 biji sederhana bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan udang kering
garam secukupnya
minyak untuk menumis
Kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering.
Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan yg dikisar tadi.
Kemudian tambahkan sos tiram dan secubit garam.
Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
Bahan untuk sambal
15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu besar gula perang - ita guna gula melaka
2 sudu besar kicap manis
minyak untuk menumis
garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
Kacang kisar - jika suka
Kisar cili kering, bawang besar dan bawang putih.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing.
Masukkan kicap dan gula perang, garam dan perasa.
Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
lipat macam biasa dan gulung
sedia untuk dimakan
Sebenarnya cara penyediaan popia bergantung pada citarasa.
Jika nak letak sambal dulu pun boleh dan nak curah atas popia kemudian pon boleh
Ikut selera masing-masing
Tiada ulasan:
Catat Ulasan