Rabu, 5 Oktober 2011

Pau Kacang Merah & Inti Kacang Merah



PAU KACANG MERAH

Bahan:
240 gm tepung Hong Kong - tepung pau pun ok jugak!
1 camca teh Double Acting baking powder
1/2 camca teh garam halus
1 camca teh yis
25 gm lemak sayuran (shortening)

Bahan yg disatukan dan dikacau hingga larut:
100 ml air suam
30 gm gula halus

Cara:

1). Dlm satu bekas, masukkan tepung HongKong, Double Acting baking powder, garam, yis dan lemak sayuran. Gaul dan ramas hingga adunan menjadi lembut dan elastik ( kurang lebih 15 minit jika uli dgn tangan dan 10 minit jika uli dgn mesin) Perap doh selama 45 minit.

2). Keluarkan doh dan tumbuk2 untuk membuang angin. bahagikan kepada 10 bahagian, bulat2kan. Ambil sebiji doh dan leperkan di atas tapak tangan. Sudukan inti dan cantumkan doh sehingga menutupi inti. Bulat2 kan doh tadi dan letak atas kertas 2inc x 2 inc.
Buat sehingga habis dan susun dlm kukusan. Perap pau kurang lebih 20 minit.
Kukus pau dlm kukusan selama 15 minit atau sehingga masak.
 

INTI KACANG MERAH
By: Chef Zamzami (Majalah Saji)
Source : Kak Ita

Bahan:
250 gm kacang merah - direndam semalaman
250 gm gula pasir
secubit garam
air secukupnyer
3 sudu besar majerin

Cara:
  1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega kedlm sebuah periuk dan rebus kacang sehingga empuk dan lembik.
  2. Kisar kacang merah dlm mesen pengisar untuk mendapatkan pes yg halus. (ita kisar separuh aje sebab ita suka yg berbiji2)
  3. Masukkan kedlm sebuah kuali bersama mentega dan masak diatas api yg perlahan hingga berkilat, kental dan tidak melekit. sejukkan sebelum digunakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan