Khamis, 6 Oktober 2011

Muffin Pandan tanpa Telur




Bahan-bahan ( 6 )


  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula (manis..bole kurangkan ikut selera)
  • 1/2 sudu kecil soda bicarb
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1 cawan santan pekat (kurangkan sedikit kalau santan cair)
  • 1 sudu besar Andrews Liver Salt/antacid or di malaysia-ENO
  • sedikit perasa Pandan + Warna hijau

Cara-cara


  1. campurkan bahan kering (tepung, gula, soda bicarb, baking powder) kedalam satu bekas.
  2. Campurkan bahan basah (santan, minyak, colour, perasa pandan) kedalam satu bekas.
  3. Masukkan (2) ke dalam (1), sambil dikacau dengan garpu.
  4.  akhir sekali, ayakkan Andrew Liver Salt/ ENO. Kacau dengan garpu, biar sebati, tapi jangan terlebih kacau. Bole dibeli di Tesco tempat ubat atau di chemist.
  5. rehatkan 5 min.( cukup masa untuk ENO bertindak mengngeluarkan bubble)- mungkin tak berapa nampak, tapi mixture akan kurang likatnya.
  6. masukkan kedalam bekas muffin, bakar selama 30 min, 160 deg C. Untuk perasa lain bole try contoh di bawah. Actually kukus lg best kalau nak try option di bawah. kalau bakar kering sgt la pulak.
  7. Dscn6610-1
     OPTION1: @Banana Muffin@: 2 biji pisang size kecil, 3/4 cawan susu soya [x]
  8. OPTION2: @Apple Muffin@: 4 sudu besar Bramley apple source, 3/4 cawan susu soya
  9. Dari resepi ni, macam2 perasa bole buat. Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan