Bahan-bahan : Loyang 9” x 9”
- 1 ½ gelas tepung gandum (diayak)
- 8 biji telur A
- 450 gm mentega berkualiti ( SCS atau Anchor)
- 1 gelas gula halus (kisar halus lagi jika suka)
- 200 gm horlicks
- Pewarna hijau (Star Brand) - dayang gantikan dgn pes pandan Cap Kopoe-Kopoe
- 1 tin kecil Seri Kaya
- 1 tin kecil susu pekat manis
- 1 sk esen vanilla
- Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
- Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
- Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
- Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
- Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
- Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
- Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering)
Bahan-bahan untuk 1/2 adunan : loyang 7 " x 7 "
- 1 cawan tepung gandum (diayak)
- 1 cawan horlicks
- 3/4 cawan gula halus
- 250 g mentega
- 4 biji telur A
- pewarna hijau secukupnya (dyg guna 1 sb pandan paste Cap Kopoe-Kopoe)
- 4 sudu besar seri kaya
- 1/4 cawan susu pekat manis
- 1 sk esen vanilla
p/s: Kak Dayang tqvm..Rozie dah cuba, Sedapppp.... :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan