Resepi Kastard Jagung
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
- 1 cawan tepung kastard
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan santan
- 1 1/2 cawan air
- 3/4 cawan gula pasir (-/+)
- 1 tin jagung manis (creamy)
- 1 sudu kecil esen vanilla
- secubit garam
- 1 sudu besar mentega/marjerin
Cara-cara :
- Satukan susu cair, tepung kastard, santan, air, gula pasir dan garam di dalam periuk. Kacau sehingga larut.
- Kemudian masukkan jagung manis dan kacau lagi. Letakkan periuk tadi di atas dapur dan jerang dengan api perlahan. Kacau lagi tanpa henti.
- Apabila sudah hampir pekat, masukkan mentega/marjerin dan kacau lagi hingga pekat, likat dan berkilat.
- Tutupkan api. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah disapu dengan mentega atau bubuh dalam bekas yang bersesuaian.
- Sejukkan sebelum dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan