Sabtu, 1 Oktober 2011

Spaghetti Bolognese


Bahan-bahan:

  • 2 sudu besar minyak
  • 4 ulas bawang putih – ditumbuk halus
  • 1 labu bawang besar (jenis putih) – dikiub ½ cm
  • 1 helai daun bay kering
  • 400 gm daging kisar -
  • 400 gm tomato dalam tin – dikisar (kalau takde, guna 4 biji buah tomato yg masak ranum di ptng dadu dan tambah 4 sudu besar tomato sos...itu cara saya)
  • 500 ml air
  • 2 sudu besar puri tomato
  • 1 kiub stok daging
  • 2 sudu besar oregano kering
  • 500 gm spaghetti – direbus al dente
  • Parutan keju secukupnya
  • Gula & garam secukup rasa

Cara membuatnya
  • Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar dan daun bay hingga keemasan.
  • Masukkan daging, kacau hingga berubah warna dan kering airnya.
  • Campurkan tomato, air, stok, puri, oregano, gula dan garam.
  • Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api.
  • Masak selama 45 minit atau hingga kuah pekat.
  • Sajikan panas-panas dengan spaghetti dan keju parut

Tiada ulasan:

Catat Ulasan