Khamis, 6 Oktober 2011

Pau





Bahan:

300g tepung gandum
6g baking powder
2g garam
162g air suam
6g yis
30g gula halus
18g minyak sayur--> saye pakai 15ml minyak masak

Cara:

  1. Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata.
  2. Campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. kacau biar gula larut.
  3. Masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin.
  4. Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentu bulat.
  5. Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.
    Pau1
  6. Utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik.
    Pau2
  7. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
    Pau3
  8. Ambik sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya. Tutup rapat-rapat.
  9. Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.
  10. Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan.


rupa dalam nye..saye suke inti byk..kalau buat sendiri..susah pon takpe..sbb puas ati leh taruk byk2 inti..:D:D

nota kaki:resipi dan gamba dekat cara2 tuh saye copy paste dari myresipi..terima kasih kepada penyumbang resipi..Yani@myresipi..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan