Sabtu, 1 Oktober 2011

Kek Lobak




Bahan- Bahan

  • 2 1/2 cwn tepung naik sendiri
  • 1 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bicarbonate
  • 1 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
  • Secubit garam halus
  • 3 /4 cwn gula perang halus- Yatie guna 1 cwn
  • 3/4 cwn (atau kurang) gula castor- Yatie guna 1/2 cwn je
  • 4 biji telur
  • 1 cwn minyak jagung/masak
  • 100gm mentega, dicairkan
  • 2 cawan lobak merah, diparut
  • 30gm hazelnut (Boleh ganti dengan kekacang lain... )- yg ni Yatie tak letak

CREAM CHEESE TOPPING:
  • 250gm cream cheese- Yatie tambah 125 gm lagi
  • 4 sudu besar butter
  • 1/3 cwn gula icing, diayak
  • 1 sudu kecil jus lemon

*Cara2nya=> Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu. Sapu atas kek yg telah sejuk tadi. Hias ikut kreativiti masing2.


Cara Membuat Kek
  • Ayak bersama tepung, baking powder, soda bicarbonate dan garam halus. Masukkan ke dalam mangkuk pengadun.
  • Masukkan kesemua bahan lain.
  • Putar adunan pada kelajuan perlahan untuk beberapa saat dan kemudian kelajuan sederhana untuk selama dua minit.
  • Lengser loyang 9 inci dengan sedikit mentega dan alas dengan kertas. Tuang adunan.
  • Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min ke 1 jam ikut oven masing-masing.
  • Sejukkan kek dan hias dengan cream cheese frosting.
  • Bila dah siap sapu cream cheese frosting atas permukaan kek, saya letakkan kek tadi ke dlm petisejuk selama 1 jam. Biar beku sedikit permukaan cream cheese tadi dan mudah utk memotongnya. Selamat Mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan