Bahan- Bahan
- 2 1/2 cwn tepung naik sendiri
- 1 1/2 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bicarbonate
- 1 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
- Secubit garam halus
- 3 /4 cwn gula perang halus- Yatie guna 1 cwn
- 3/4 cwn (atau kurang) gula castor- Yatie guna 1/2 cwn je
- 4 biji telur
- 1 cwn minyak jagung/masak
- 100gm mentega, dicairkan
- 2 cawan lobak merah, diparut
- 30gm hazelnut (Boleh ganti dengan kekacang lain... )- yg ni Yatie tak letak
- 250gm cream cheese- Yatie tambah 125 gm lagi
- 4 sudu besar butter
- 1/3 cwn gula icing, diayak
- 1 sudu kecil jus lemon
Cara Membuat Kek
- Ayak bersama tepung, baking powder, soda bicarbonate dan garam halus. Masukkan ke dalam mangkuk pengadun.
- Masukkan kesemua bahan lain.
- Putar adunan pada kelajuan perlahan untuk beberapa saat dan kemudian kelajuan sederhana untuk selama dua minit.
- Lengser loyang 9 inci dengan sedikit mentega dan alas dengan kertas. Tuang adunan.
- Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min ke 1 jam ikut oven masing-masing.
- Sejukkan kek dan hias dengan cream cheese frosting.
- Bila dah siap sapu cream cheese frosting atas permukaan kek, saya letakkan kek tadi ke dlm petisejuk selama 1 jam. Biar beku sedikit permukaan cream cheese tadi dan mudah utk memotongnya. Selamat Mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan