KEK COKLAT KUKUS KEJU KOKTEL
By : Chef Hanieliza
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
Semua bahan di atas di gaul rata dan di ayak
Bahan B
1 cawan susu pekat
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang
Bahan C
4 biji telur
Bahan B
1 cawan susu pekat
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang
Bahan C
4 biji telur
1 s/k esen vanilla
Semua bahan di atas di satukan dan dikacau rata
Panaskan kukusan dan lapikkan loyang dengan kertas minyak.Masukkan semua bahan yg diayakkan dalam mangkuk.
Masukkan butter cair, air panas, gula dan susu pekat dalam mangkuk yg berisi bahan yg telah diayakkan.
Masukkan telur dan kacau adunan sehingga sebati.
Masukkan dalam loyang dan kukus selama 1 jam atau lebih sikit.
Sejukkan dan hiaskan dengan kerim keju dan buah2an koktel
Bahan krim keju
250 gm keju cream philidephia
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air agar-agar *masak air dengan 1 sb serbuk agar2
1 cawan yogurt perisa mangga
1 tin buah2 koktel
1/2 cawan air dalam buah2 koktel
Pukul keju cream dan gula sehingga rata/lembut.
Bahan krim keju
250 gm keju cream philidephia
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air agar-agar *masak air dengan 1 sb serbuk agar2
1 cawan yogurt perisa mangga
1 tin buah2 koktel
1/2 cawan air dalam buah2 koktel
Pukul keju cream dan gula sehingga rata/lembut.
Masukkan yogurt dan pukul lagi.
Masukkan air/cecair agar dan kacau rata.
Tuangkan atas kek span dan sapukan rata.
Taburkan buah2 koktel dan sejukkan beberapa jam.
Potong dan hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan